Deze weblog beoogt niet meer (en ook niet minder) dan een proeftuintje te zijn, waarin wordt geëxperimenteerd en gejongleerd met taal, zowel in proza als in poëzie. Neemt u de inhoud niet altijd even serieus: Wahrheit und Dichtung kunnen mijlenver uiteen liggen, maar soms ook verrassend dicht bij elkaar.

En schroomt u vooral niet om te reageren: rebekking@gmail.com


woensdag 27 juli 2011

Wonen

Op een groot braakliggend terrein in het centrum van de gemeente, waar ik mijn domicilie heb, is de bouw van woningen en andere tot nut en plezier strekkende gebouwen aanzienlijk vertraagd, omdat de gemeente nu eenmaal geen gelukkige hand heeft in het verwerven van andermans eigendommen. Zo zijn een beddenzaak (die al zes jaar lang opheffingsuitverkoop houdt), een doorsmeerstation en een bordeel tot op heden (in de weg) blijven staan. Merkwaardig genoeg ondernemingen, die met elkaar van doen lijken te hebben, zo niet op elkaar zijn aangewezen. Want de onderlinge relatie tussen een bordeel, een doorsmeerstation en een beddenzaak moge duidelijk en herkenbaar zijn. En om deze drie-eenheid tevens nog wat klandizie te bezorgen, gaat de gemeente naast het bordeel 24 zgn spaceboxen bouwen voor studenten, die ter plaatse een internationale opleiding business administration (bedrijfskunde dus) volgen. Waaruit maar blijkt, dat de gemeente toch het beste voor heeft met haar inwoners.
De spaceboxen, in gewoon Nederlands "ruimtedozen" geheten, bieden met hun 3 x 6 meter eigenlijk nauwelijks (leef)ruimte. En al helemaal geen bewegingsvrijheid, maar die vinden de studenten straks pal naast de deur. Ik heb een bescheiden poging gedaan om wat spreekwoorden en andere wijsheden te vinden, die van toepassing zouden kunnen zijn op de nobele geste van de gemeente om studenten vlak naast een bordeel te huisvesten. Ik vond onder meer:
- Jong geleerd, oud gedaan
- De kat op het spek binden
- Een goede buur is beter dan een verre vriend
- Geld moet rollen


Ik kreeg ook nog wat inbreng (excusez le mot, maar het is het meest toepasselijke woord in dit wat rossige verhaaltje) van derden. De wat al te doldrieste suggestie "Beter één hoer bij de hand dan de lucht van tien" laat ik hier verder buiten beschouwing en bespreking. Wel vond een andere trouwe lezer, dat bij het kennisnemen van de gemeentelijke plannen de fantasie inderdaad al gauw op hol (alwéér zo'n aan het vakjargon ontleende term) slaat. "Maar ook de gemeente slaat niet alleen op hol, maar tevens twee vliegen in één klap".
Zelf schiet me niets beters te binnen dan een "hole in one". 


Bedrijfskunde .... dat is "vaardigheid in het bedrijven van....". Vult u zelf maar iets toepasselijks in. Eén ding is wel zeker: theorie en praktijk liggen hier letterlijk vlak naast elkaar. Makkelijker kan men het een student niet maken. En leuker evenmin.
Het Rood Paleis luistert naar de naam Bik. Nederlandse bezoekers denken bij het lezen van die naam, dat het om een schrijffout gaat en Engelse bezoekers weten bij het horen van die naam: dat zit wel goed.


En nu ik het toch over alternatieve woonvormen heb... Op bijgaande foto ziet u een voormalige munitiebunker van de Amerikanen in het Duitse Twisteden, niet ver van Venray aan de Nederlandse en van het bedevaartsoord Kevelaer aan de Duitse kant. Daar zijn er - op ongeveer 125 hectare - 325 van. Geheel bedekt met aarde en begroeiing daarop, om aldus aan het oog van een mogelijke vijand te worden onttrokken. Maar nu er geen vijand meer aanwezig wordt geacht, zijn deze munitiemagazijnen (bestaande uit een grote betonnen doos van 140 m2), deels uitgegraven, van een wat vriendelijker aandoende voordeur voorzien en ook verder geschikt gemaakt voor bewoning (en enkele andere doeleinden). Het verrassende resultaat daarvan ziet u hier. Home sweet home. Net als in mijn woonplaats.Geen opmerkingen:

Een reactie posten