Deze weblog beoogt niet meer (en ook niet minder) dan een proeftuintje te zijn, waarin wordt geëxperimenteerd en gejongleerd met taal, zowel in proza als in poëzie. Neemt u de inhoud niet altijd even serieus: Wahrheit und Dichtung kunnen mijlenver uiteen liggen, maar soms ook verrassend dicht bij elkaar.

En schroomt u vooral niet om te reageren: rebekking@gmail.com


maandag 2 mei 2011

Jacht

Er zijn landen, waar iedereen juist op de Dag van de Arbeid niet hoeft te werken. Dat heeft in ieder geval in taalkundig opzicht iets tegenstrijdigs. Nog onbegrijpelijker wordt het, als de Dag van de Arbeid op zondag, dus een rustdag valt. Beter ware het daarom om van de Dag van de Ledigheid te spreken. Of van de Dag van de Onthouding, al hoeft men zich natuurlijk niet van álles te onthouden. Onthoudt u dat goed!

Ach, het kwam zo maar bij me op, maar maakt u zich geen zorgen: het gaat vanzelf weer over. Een glaasje erbij en ik denk al weer aan heel andere dingen. En een Bolsje wist ik altijd al wel te waarderen. Nee, nee, maakt u hier nou niet uit op, dat ik communistische sympathieën heb. Verre van zelfs, al zijn er best wel eens dingen, die ik beter in collectieve dan in individuele handen acht.

Nog liever drink ik een Jägermeister. Niet omdat ik dat nou zo lekker vind, maar vanwege de naam. Die heeft iets paternalistisch' en straalt een zekere mate van macht en gezag uit. Want een Jägermeister staat toch altijd een trapje hoger dan de aan hem ondergeschikte Jägerknecht. En wie zou er bovendien geen meester in het jagen willen zijn? Jacht op vrouwen heb ik overigens nooit gemaakt. Of liever gezegd: ik schoot altijd mis. Zal wel aan mijn kromme loop hebben gelegen.

Maar ik ben toch nog op de been gebleven,
Al is het evenwicht soms wel wat wankel,
Maar op één been valt ook best te leven.

Dáár had natuurlijk nog een regel aan toegevoegd moeten worden, maar op wankel rijmt alleen maar sprankel en daar kán ik niks mee. Wil het althans nog een beetje begrijpelijk blijven. En u niet denkt, dat ik 's morgens vroeg al aan de jachtbitter ben.

P.S.
Is me dat even schrikken. Zoek ik bij Google met de trefwoorden "Glaasje Jägermeister" naar een passend plaatje bij dit verhaal (want een foto zegt tenslotte meer dan duizend woorden) en kom ik daar tussen al die drank een foto van mezelf tegen. Kunt u nagaan.... En bovendien is het wel een erg petieterig glaasje geworden. Maar u zult het er mee moeten doen. En ik ook, en dat is nog veel erger. Proost!

3 opmerkingen:

 1. Maar ik ben toch nog op de been gebleven,
  Al is het evenwicht soms wel wat wankel,
  Maar op één been valt ook best te leven.
  Al kan je er niet mee aan de wandel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je niet naar buiten gaat om te joggen
  maar steeds in je campertje zit te bloggen
  en jägermeistertjes achterover blijft slaan
  zal het jou zeer slecht vergaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij blogt helaas slechts om te jagen
  Om aandacht én respons te vragen
  Maar is vakantie je niet meer waard
  Of ligt verkennen niet in jouw aard?

  Geef dan je verblijfplaats bij een foto weer
  Krijg je vast wat omgeving-info op een keer.

  BeantwoordenVerwijderen