Deze weblog beoogt niet meer (en ook niet minder) dan een proeftuintje te zijn, waarin wordt geëxperimenteerd en gejongleerd met taal, zowel in proza als in poëzie. Neemt u de inhoud niet altijd even serieus: Wahrheit und Dichtung kunnen mijlenver uiteen liggen, maar soms ook verrassend dicht bij elkaar.

En schroomt u vooral niet om te reageren: rebekking@gmail.com


zaterdag 12 februari 2011

De draad kwijt

Het was toch slecht weer, dus vandaag maar eens wat rondgekeken in de Internet-nieuwsgroep "Taal", in de hoop en veronderstelling, daar misschien nog eens een leuk idee op te doen. Want welk mens is tenslotte nog origineel? Zelfs Frits Abrahams niet. In zo'n nieuwsgroep wordt door iemand een onderwerp aan de orde gesteld, waarop anderen vervolgens kunnen reageren. En dat ook naar hartelust doen. En aldus ontstaat een "thread" of "draad", zoals dat in het jargon heet. Naarmate de lengte van de draad toeneemt, raak je hem ook sneller kwijt. Er is vaak zelfs geen touw meer aan vast te knopen. En tenslotte vliegt men elkaar vaak verbaal in de haren. Einde draad. De scheldkanonnades worden soms bij een nieuw onderwerp weer voortgezet. Dat alles neemt niet weg, dat velen toch een behoorlijke dosis taalkundige vindingrijkheid en originaliteit aan de dag weten te leggen. En een gevoelige antenne hebben voor taalkundige hoogstandjes of faliekante miskleunen van anderen, al laten sommigen het wonderbaarlijk snel laten afweten, als een zin moet worden ontleed. Maar gelukkig geschiedt alles onder een de identiteit verhullende schuilnaam, meestal ook van veel fantasie en creativiteit  getuigend. 


Maar per saldo best de moeite waard om er eens rond te neuzen. En er bijvoorbeeld te lezen, hoe de politie in een gestolen Audi een paar criminelen achterna zit: "De twee werden in een gestolen Audi A8 achtervolgd door de politie", zo meldde Teletekst. Overigens best een leuke auto om boeven mee te vangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten