Deze weblog beoogt niet meer (en ook niet minder) dan een proeftuintje te zijn, waarin wordt geëxperimenteerd en gejongleerd met taal, zowel in proza als in poëzie. Neemt u de inhoud niet altijd even serieus: Wahrheit und Dichtung kunnen mijlenver uiteen liggen, maar soms ook verrassend dicht bij elkaar.

En schroomt u vooral niet om te reageren: rebekking@gmail.com


donderdag 17 februari 2011

Fietsen

Fiets gestolen? Pech gehad.
Dan er zelf maar één gejat.


De fiets is in ons land inmiddels collectief bezit geworden en wordt derhalve geacht, wit van kleur te zijn. En niet langer op slot te staan of aan gemeentelijke eigendommen als lantaarnpalen, brugleuningen en hekken, verkeers- en reclameborden e.d. vastgemaakt te zijn. Stond er voor de oorlog nog een gevangenisstraf van een jaar op het stelen van een fiets, nu hoef je als slachtoffer niet eens meer aangifte te doen. Je mag via Internet nog wel een formulier invullen, maar dat wordt niet gebruikt ten behoeve van de opsporing, maar uitsluitend voor de statistieken. Die dus een volstrekt verkeerd beeld geven, want het invullen heet vijf minuten te kosten, maar als je er na twintig minuten mee klaar bent en het formulier wilt verzenden, blijkt de "pagina verlopen" en kan je dus opnieuw beginnen. Dan maar liever meteen zelf een fiets geleend.


Een ander, maar met het bovenstaande wellicht toch verband houdend advies stond (en staat misschien nog wel) in de handleiding van de Sparta-ION-fiets. "Verwijder het achterwiel niet. Het verwijderen kan de prestaties van de fiets beïnvloeden". 't Is maar dat u het weet. Door medici wordt op hun vakgebied hetzelfde geadviseerd. U hoeft "fiets" maar te vervangen door "mens" en "achterwiel" door "hart". Dat moet met de moderne techniek toch een kleine moeite zijn.


Nog een paar maanden en ik word door Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra weer helemaal bijgepraat over "het nieuwe fietsen" (en dus niet over nieuwe fietsen, want dat is heel wat anders). Ik zie er nu al naar uit, want hun dagelijks commentaar verrijkt men wielerjargon en mijn kennis van het fietsen en het gebruik van tweewielers aanzienlijk. Jammer, dat Johan Cruijff alleen maar verstand heeft van voetballen, anders werden we vast nog wel verrast met een uitspraak in de trant van "Elk voorwiel hep ze achterwiel".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten